نتیجه استغفار در پیام امام زمان(عجل الله تعالی فرجه)
در کتاب کمال الدین صدوق علیه الرحمه جلد 2 صفحه 490 حکایتی و جریانی نقل شده در رابطه با اشتباهی که شخصی به نام (حسن بن الفضل الیمانی) مرتکب شده بود، سپس نامبرده از حضرت ولی عصر علیه السلام عذرخواهی کرد. حضرت در توقیعی به وی مرقوم فرمودند.
متن پیام
اذا استغفرت الله عز و جل فالله یغفر لک. هر گاه استغفار کنی و از خداوند متعال آمرزش بخواهی خداوند بزرگ تو را می آمرزد.
شایان ذکر است که در اینجا مخاطب یک نفر می باشد ولی در واقع یک پیام همگانی است، زیرا اگر اشتباه و یا خطائی در کارهای ما پیش آید غفران و آمرزش از وعده های خداوند متعال است که با استغفار ما آن خطاها محو خواهد شد و پرونده خالی از سیئات می شود. ناگفته نماند که منظور از استغفار جمله استغفر الله نیست، بلکه شرائطی دارد که در نهج البلاغه چنین آمده: مردی نزد حضرت علی علیه السلام شرفیاب شد و گفت (استغفرالله) حضرت فرمود: آیا می دانی استغفار چیست؟.
اول - پشیمانی از گذشته ها و معصیتهای انجام شده است.
دوم - تصمیم گیری بر بازگشت نکردن به گناه.
سوم - حق و حقوق مردم را پرداختن.
چهارم - جبران نقیصه هائی که در واجبات داشته.
پنجم - کاری کند که گوشت بدنی که از حرام روئیده آب. شود و گوشت تازه ای بروید.
ششم - بدن سختی اطاعت را بچشد به همان نحوه ای که شیرینی معصیت را چشیده است. (1) بنابر این استغفار نتیجه مطلوبی دارد که باید با این مقدمه و نردبان به آن رسید.
و در اصول کافی چاپ رحلی جلد 2 صفحه 436 آمده: ان الله عز و جل یفرح بتوبه عبه المومن اذا تاب کما یفرح احدکم بضالته اذا وجدها. خداوند متعال با توبه کردن بنده مومن خوشحال می شود به همان نحوه ای که شخص با پیدا کردن گمشده اش خوشحال شود. و از جمله کسانی که خداوند متعال آنها را دوست دارد توبه کنندگان چنانچه در قرآن مجید سوره بقره آیه 222 می فرماید: ان الله یحب التوابین و یحب المتطهرین. به راستی که خداوند متعال توبه کنندگان و پاکیزگان را دوست دارد در این مورد شواهد زیادی هست، از جمله: جریان حر بن یزید ریاحی که حضرت حسین علیه السلام عذر او را پذیرفت و خداوند متعال توبه اش را قبول کرد که ارباب مقاتل در کتاب هایشان به تفصیل آورده اند.
شایان ذکر است که در دعای کمیل جمله ای آمده که واقعا امیدوار کننده است و آن جمله این است که حضرت مولای متقیان علی بن ابی طالب علیه السلام به خدا می گوید: یا سریع الرضا اغفر لمن لا یملک الا الدعاء. ای خدائیکه زود راضی می شوی، بیامرز کسی را که جز دعا چیزی ندارد، بنابر این باید گفت: خدایا از ما راضی باش. آمین یا رب العالمین .
*******
پاورقی : (1) شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید: جلد 20 صفحه 56.