شیوه هاى تهاجم فرهنگى(مبحث اول)
تربیت دست آموزها
سیاستمداران ، اساتید دانشگاهها، دانشجویان فارغ التحصیل غرب ، تاجران ، صاحبان قلم ، هنرمندان و شاعران مى توانند بهترین عوامل براى نفوذ و نشر فرهنگ بیگانه باشند.
اینان در صورتى که از هویت فرهنگى و ملى خود بیگانه شده و تبدیل به مهره هاى ساخته و پرداخته استعمار گردند، با زبان و قلم خویش ، و با بهترین شیوه ، تلاش مى کنند تا فرهنگ مبتذل غرب را جایگزین فرهنگ ملى و بومى خود نمایند. همچنان که خود مجذوب بى بند و باریهاى فرهنگ بیگانه مى شوند، مى کوشند تا ملت خود را از ارزشهاى فرهنگ خودى تهى کرده ، مجذوب جلوه هاى فرهنگ و تمدن نمایند. در این میان ، آنان که دوره هاى تحصیلى و تخصصى خود را در دنیاى غرب گذرانده و اینک به عنوان استاد دانشگاه و متخصص رشته هاى گوناگون علمى و صنعتى به کشور خود باز مى گردند. مى توانند این نقش مخرب فرهنگى را به بهترین وجه ایفا نمایند. (1) مگر آنکه پیش از آن در فرهنگ دینى و ملى خود پخته و وارسته شده باشند.
ژان پل - سارتر فیلسوف و سیاستمدار فرانسوى در مقدمه کتاب دوزخیان روى زمین نوشته فرانس قانون ، در این باره مى نویسد:
نخبگان اروپا به ساختن و پرداختن بومیان نخبه دست یازیدند، جوانهایى را برگزیدند و داغ اصول فرهنگ و تمدن غربى را بر پیشانى آنان زدند، و دهانشان را از حرفهاى گنده خمیر مانند و دندان چسب ، پر کردند. و بیش از یک اقامت کوتاه در متروپل قلب شده روانه وطنشان نمودند. (2)
با تاءسف کشور ما نیز خالى از افراد وابسته و دلبسته به غرب نبوده و نیست ؛ زیرا قبل از انقلاب اسلامى افراد تحصیل کرده در داخل و خارج از کشور - که داعیه روشنفکرى داشتند - به گونه اى تربیت مى شدند که فرهنگ غربى در نزد اغلب آنان بهترین و کاملترین فرهنگها تلقى مى شد. در نگاه این قلم به دستان بى اصالت و مارهاى خوش خط و خال دست پرورده استعمار، براى پیشرفت و رسیدن به تمدن ، از فرق سر تا ناخن پا فرنگى شده تمامى آداب ، رسوم و الگوهاى رفتارى آنان را مورد تقلید بى چون و چرا قرار دهند. تقى زاده یکى از خائنان وطن فروش و دست آموز بیگانه پرست عصر مشروطیت ، در مجله کاوه مى نویسد:
به عقیده نویسنده سطور، امروز چیزى که به حد اعلا برا ایران لازم است ، و همه این وطن دوستان ایران با تمام قوا باید در آن راه بکوشند، و آن را بر همه چیز مقدم دارند، سه چیز است که هر چه درباره شدت لزوم آن مبالغه شود کمتر از حقیقت گفته شده : نخست قبول و ترویج تمدن اروپا بلا شروط و قید و تسلیم مطلق شدن به اروپا و اخذ آداب و عادات و رسوم و تربیت و علوم و صنایع و زندگانى و کل اوضاع فرنگستان بدون هیچ استثنا... و خلاصه اینکه ایران باید ظاهرا، باطنا، جسما، و روحا فرنگى مآب شود و بس . (3)
بنیانگذار جمهورى اسلامى ایران حضرت امام خمینى (ره ) این احساس حقارت در مقابل غرب را از بدبختى ملتها مى داند و مى فرماید:
غرب در نظر یک قشرى از این ملت جلوه کرده که گمان مى کنند غیر از غرب هیچ خبرى در هیچ جا نیست . و این وابستگى عقلى ، وابستگى مغزى به خارج ، منشاء اکثر بدبختیهاى ملتهاست ... یکى از روشنفکرهاشان باصطلاح گفته بود که ما تا همه چیزمان را انگلیسى نکنیم نمى توانیم یک رشدى بکنیم . (4)
×××××××
پاورقی:1- محمد على جاویدان ، در تحلیل استعمار فرهنگى ، ص 33. تلخیص .
2-فرانس وانون ، دوزخیان روى زمین ، ترجمه فارسى ، مقدمه سارتر، ص 2.
3-ادوارد براوان ، تاریخ ادبى ایران ، ترجمه رشید یاسمى ، ج 4، ص 41 - 340، ابن سینا.
4-صحیفه نور، ج 11، ص 183.
تهاجم فرهنگى : معاونت انتشارات مرکز فرهنگى سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران