لطیفه
در خزائن است که شخصى بعد از دعائى سر به سجده نهاده و میگفت : شکراالله شکراالله تا صد دفعه آنرا تکرار کرد پس گفت : اقلش اقلش و آن را نیز تا ده مرتبه تکرار کرد از او سئوال شد که این چه معنى دارد؟ گفت : نمى دانم ولى در دعا وارد شده ، و کتاب دعائى را گشود و آن دعا را نشان داد در آن نوشته شده بود که فلان دعا را بخواند و بعد از آن صد مرتبه شکراالله شکراالله بگوید و اقلش ده مرتبه است یعنى کمتر از ده مرتبه نگوید.
نظیرش این حکایت است
که شخصى مرده اى را دفن کرده و پس از آن گفت کمى پهن تازه بیاورید و مقدارى پهن بر روى مرده ریخت ، فردى به او گفت این چه معنى دارد؟ گفت : نمى دانم ولى در رساله است رساله را آورد دیدند نوشته است که مستحب است قبر را کمى پهن تر کنند یعنى وسیعتر نمایند.
و نیز نظیرش این است
در احادیث وارد شده که موسى علیه السلام عرض کرد: (( الهى اقریب انت فاناجیک ام بعید فانادیک ، )) طلبه اى آن را چنین مى خواند فانا ، جیک . جیک یعنى حیوان کوچکى که در حمامها است و صداى باریکى دارد و دیک به معنى خروس است و توضیح مى داد که معنى حدیث مس شود خدایا اگر تو نزدیکى پس من جیک هستم و صداى خود را باریک مى کنم و اگر تو دورى پس من دیکم و صداى خروس مى کنم و آواز بلند سر مى دهم .
×××××
گویند حاج آقا جمال که یکى از علماء شیعه است به پدر بزرگوارش گفت : مگر قرآن مجید بنایش بر اختصار کلمات نیست ، پدرش در جواب گفت : بلى بناى قرآن بر اختصار است ، آقا جمال گفت : پس چرا قرآن درباره اینکه پسر دو برابر دختر ارث مى برد مى گوید: (( ((و للذکر مثل حظ الانثیین )) )) یعنى ارث پسر دو برابر دختر است . پدرش گفت : پس به نظر شما باید چطور بگوید؟ آقا جمال گفت : (( ((و للانثى نصف الذکر)) )) مختصرتر و بهتر بود پدرش در جواب گفت : آنوقت مادرت راضى نمى شد و مى گفت کم است .
×××××
دو نفر شیعه و سنى با هم درباره بحث مى کردند، سنى گفت : چون معاویه هم صحبت با پیامبر اسلام بوده از اهل نجات است شیعه گفت : چون وى با على وصى پیامبر محاربه کرده است از اهل هلاکت است . شیعه این جمله را نیز اضافه کرد، که اگر خدا بخواهد معاویه را به بهشت ببرد، مردم نمى گذارند! سنى با حالت تعجب گفت : چگونه از کار خدا مى شود مانع شد؟ شیعه گفت : براى اینکه خدا با آن تاکیداتى که درباره على فرمود ولى هر چه سعى کرد على را خلیفه کند مردم نگذاشتند و کس دیگرى را خلیفه کردند .(1)
××××××
پاورقی:1- گنجینه جواهر یا کشکول ممتاز-حاج شیخ مرتضى احمدیان