رأفت بیکران حضرت مهدی(عج)
شاید این سخن را بسیاری شنیده و از ترس بر جان خود لرزیدهاند که دوازدهمین امام معصوم علیه السلام - آن زمان که ظهور میکند - بیشتر مردم دنیا را میکشد و جویِ خون به راه میاندازد ؛ از کشتهها پشته میسازد، نَفَسها را در سینهها قطع میکند و قیام او برای عذاب و عقوبت مردم است و...!
این تصویر حجابی بر حجابهای او میافزاید و سدّی افزون بر آنچه هست در برابر دید مردمان میکشد تا هرگز نور جمالش را نبینند و به فیض ظهورش نرسند و او بیش از پیش در غربت خود بماند و از فِراق دوستان بنالد!
آنچه بیش از همه قلب محبّانش را میآزارد آن است که این سخنان از کسانی به گوش میرسد که دعوی محبّت و ارادت به او دارند ؛ در حالی که غافلاند از این که آن وجود مقدّس امام عصر علیه السلام رحمت پهناور است. [1] .
امام باقر علیه السلام از پدران گرامیش از حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام در وصف مهدی آل محمّد علیه السلام چنین نقل فرموده است :
«أوسَعُکُمْ کَهْفَاً، وأکثَرُکُم عِلْماً، وأوْسَعُکُمْ رحماً». [2] .
(حضرت مهدی علیه السلام) از همه شما بیشتر، مردمان را پناه میدهد و از همه شما علمش افزونتر است، و رحمت و لطفش از همه فراگیرتر.
این کلام - که به نقل شیخ حرّ عامِلی رحمه الله چهار معصوم آن را نقل فرمودهاند - گوهری از خزائن معرفت آن ولیّ اللَّه الاعظم است که در نهایت ظرافت، عمق رأفت او را بیان میکند و وسعت رحمت او را بر عموم یادآور میشود. از آنجا که مولی الموحّدین حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام رأفت او را به «کهف» تشبیه میفرماید، میتوان این نکته را دریافت که چگونه لطف عامّش نه تنها شیعیان و محبّان، که عموم مردمان را فرا گرفته است ؛ همچون کهفی که ملجأ هر پناهجویی است و آغوش امن و امان بر بیپناهان گشوده است و هرکه به او روی آورد ایمن خواهد بود.
حدیث مفصّل و جالبی از حضرت رضا علیه السلام نقل شده است. [3] در این کلام نورانی امام رضا علیه السلام، باید به نیکی تدبّر نمود و آن جام لبریز از زلالِ وحی را با آرامی نوشید که کلام امام را فهمی از امام باید.
اکنون باید در محضر انوار رضوی زانوی ادب زد و نظاره کرد که چه زیبا، آن حضرت از رأفت امام پرده برمیگیرد و آن برتر از معنا را به پیمانه الفاظ میریزد و جانها را به تماشا مینشاند. نخست او را به صاحب اُنسی رفیق مانند، تشبیه میکند که در اُنسش آرامش جان است و در رفاقتش محبّت بیکران. دیگرباره این مقام را با تعبیری عمیقتر به تصویر میکشد و رأفتش را به پدری دلسوز تشبیه میکند که از هیچ هدایت و ارشادی دریغ نمیورزد ؛ چه عطوفت و لطف پدر از محبّت و انس رفاقت برتر است. لطف امام، امّا، فوق اینهاست. مهر امام مهر برادری است که همراه انسان و همزاد با او به دنیا آمده است یا این که یکی بودهاند ؛ مثل دانه خرما و سپس دو نیم گشتهاند ؛ گویی انسان را جزئی از خود میداند و اینسان به او مهر میورزد ؛ محبّانش را جدا از خود نمیبیند و رعیّتش را از اجزای خود میانگارد.(4)
*******
[1] وَالرَّحْمَةُ الواسِعَة.... مفاتیح الجنان، زیارت آل یس.
[2] إثبات الهداة، ج7، ص75
[3] الکافی، کتاب الحجّة، بابٌ نادرٌ جامعٌ فی فضل الإمام وصفاته.
4-آفتاب درنگاه خورشید-مرتضی طاهری