دشواریهای عصر غیبت
خدای متعال برای هدایت انسانها، ائمه علیهم السلام را معرفی فرموده است تا مردم با مراجعه به ایشان، از گمراهی نجات یافته به سعادت ابدی برسند:
«وَلَقَدْ وَصَّلْنَا لَهُمُ الْقَوْلَ لَعَلَّهُمْ یَتَذَکَّرُونَ ». [1] .
و به تحقیق برای ایشان پیوسته سخنان را رساندیم ؛ شاید متذکّر شوند.
حضرت موسی بن جعفر علیه السلام میفرماید : «منظور از این آیه : فرستادن امامان در پی یکدیگر است». [2] .
این از بزرگترین نعمتهای خدا بر انسانهاست ؛ چراکه تنها وسیله هدایت، وجود مقدس چهارده معصوم علیهم السلام اند و امّت اسلام این سعادت پر افتخار را داشت که با سیزده نفر از این بزرگواران زندگی کند و از محضر آنها بهرهمند گردد.
اگرچه اسرار غیبت امام عصر علیه السلام برای ما به طور کامل روشن نشده و طبق روایاتی که در این خصوص آمده است علّتِ آن پس از ظهورِ خود آن حضرت مشخص میگردد، یکی از حکمتها و اسراری که برای آن ذکر شده است خشم گرفتن خداوند بر مردم و امّت قدر ناشناس پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم است.
نعمت حضور ائمّه علیهم السلام فضل بزرگی از طرف خدا بر انسانهاست که متأسّفانه به خاطر معاصی خود و قدرناشناسی، از آن محروم گشتهاند.
دین نگهداری
در برخی روایاتی که از وجود مقدّس حضرت رضا علیه السلام وارد شده، آن حضرت یکی از علل غیبت و تأخیر ظهور حضرت مهدی علیه السلام را «آزمایش و امتحان» مردم میدانند. از مجموع اخبار وارد شده در این زمینه چنین برمیآید که امتحان غیبت امام عصر علیه السلام یکی از دشوارترین امتحانات الاهی است. [3] .
دشواری این امتحان به حدّی است که حتی معتقدان به امامت و ولایت هم در آن آزمون مصون از لغزش نخواهند بود. اساساً این امتحان برای امامت باوران است، و دیگران قبل از این رتبه، امتحان خود را دادهاند. اکنون در زمان غیبت آخرین پیشوا، خداوند میخواهد ثابت قدمها را از افراد سست ایمان وسطحینگر جدا سازد.
آدمی باید در اعتقادات خود بسیار استوار باشد تا در اثر این سختیها و ناملایمات، نلغزد و در عقاید خویش سست نشود. ضمناً از پیشوایان خود سپاسگزار باشد که قبل از آن که زمان غیبت فرا رسد، خطرات و لغزشگاههای آن دوران را گوشزد کردهاند.
دشواری امتحان از این جهت است که انسان به گونهای اعتقاداتش را از دست میدهد که خودش هم متوجه نمیشود. این مطلب، احتیاج به مدت زمان زیادی هم ندارد، بلکه یک صبح تا غروب برای بیدین شدن کفایت میکند! [4] .
امام هشتم علیه السلام در بیان شیوائی در توصیف و تبیینِ برخی از فتنههایی که دامنگیر مردم میشود میفرمایند :
«لابُدَّ مِنْ فِتْنَةٍ صَمّاءَ صَیْلَمٍ، تَسْقُطُ فیها کُلُّ بِطانَةٍ وَوَلیجَةٍ، وذلکَ عِنْدَ فِقْدانِ الشّیعة الثالثَ مِنْ وُلْدِی ؛ یَبْکی عَلَیهِ أهلُ السَّمَاءِ وَأهْلُ الأرْضِ وَکُلُّ حَرِیٍّ وَحَرّان، وکُلُّ حَزِینٍ لَهْفَان». [5] .
فتنهای کور (خیلی مبهم و پیچیده) در راه است و ناگزیر فرا میرسد که هر خودی و دوست نزدیکی را سرنگون میکند. این فتنه زمانی است که شیعیان، سوّمین امام از نسل فرزندم را گم کنند، اهل آسمان و زمین و هر زن و مرد دلسوخته وهر غمگین واندوهناکی بر او (مهدی علیه السلام) میگرید.
حضرت رضا علیه السلام از «فتنه» خبر میدهند. «فتنه» به معنای امتحانی است که انسان را میفریبد و هرکس ممکن است در مقابل جاذبه شدید آن، کشیده شود و بلغزد. به علاوه در بیان دشواری این امتحان تصریح فرموده که این فتنه «صمّاء صَیلَم» است. («صَمّاء» یعنی «کر» و «صیلم» به معنای «شدید» است) ؛ یعنی این امتحان چنان سخت و نامعلوم است که دوستان و خواص را هم بر زمین میزند و همه در معرض سقوط و انحراف قرار میگیرند.
امام هشتم علیه السلام این زمان را زمان گریه اهل آسمان و زمین دانستهاند. دورهای که اهل درد، از گم کردن امام زمانشان، غمگین وافسرده خاطرند، شادی و خوشحالی نمیبینند ؛ چون غم امام غائب از دل ایشان بیرون نمیرود و زندگی آنها با غم و اندوه بر غیبت امام زمانشان عجین است. لذا در پی خوشحالیهای اهل دنیا نیستند و در شادیها و جشنها، دلِ سوخته آنها التیام نمییابد.
علی بن موسی الرضا علیه السلام سپس فرمودند :
«... کَمْ مِنْ حَرِیٍّ مُؤمِنَة وکَمْ مِنْ مُؤمِنٍ مُتَأَسِّفٍ حَیرانَ حَزینٍ عِنْدَ فِقدانِ الماءِ المَعین! کأنّی بِهِم آیِسٌ، کانُوا قد نُودُوا نِداءً یُسْمَعُ مِنْ بُعْدٍ کمایُسْمَعُ مِنْ قُرْبٍ، یَکونُ رَحمةً عَلَی المُؤمِنین وَعَذاباً عَلَی الکافِرینَ». [6] .
... چه بسیارند زنها و مردهای مؤمن که در گم کردن «ماء مَعین» دل سوخته و اندوهناک و سرگردان و ناراحتاند! گویی آنها را میبینم که در بدترین وضعیّت نومیدی هستند. (در هنگام ظهور) آنها را صدا میکنند، با صدایی که از دور - همچون نزدیک - شنیده میشود که این ندا برای مؤمنان رحمت و برای کافران عذاب است.
این اوصاف حال شیعه دلسوخته، هنگام گم کردن «ماء مَعین» است و حزن و اندوهی که برای محروم ماندن از این آب گوارا دارد.
دردِ شیعه این است که این ماء مَعین چرا غائب شده است؟! چرا وقتی بخواهند دیگران را به سوی امام عصر علیه السلام متوجه سازند باید نشانی «بئر مُعطّله» [7] را بدهند؟! [8] .
با این همه، در عین ناامیدی، در زمانی که گمان نمیرود و با محاسبات عادی قابل پیشبینی نیست، به صورت ناگهانی ندای ظهور سر داده خواهد شد و یاران با وفای آن حضرت فرا خوانده میشوند. این ندای ملکوتی، دلهای اندوهناک و سوخته مؤمنان را تسلّی میبخشد و سبب عذاب کافران میگردد.
دین تراشی
امام رضا علیه السلام به نقل از رسول اللَّه صلی الله علیه وآله وسلم میفرمایند :
«زمانی بر مردم میآید که دل مؤمن در درونش آب میشود ؛ چنان که سرب در آتش ذوب میگردد و این بدان جهت است که گرفتاریها و بدعتهایی در دینشان میبینند ؛ ولی قدرت دگرگونی آن را ندارند». [9] .
شک و تردید
فراز و نشیبهای دوران غیبت، گوهرهایی را که در وجود منتظران واقعی نهفته است ظاهر و استعدادهای نهانی آنان را آشکار میسازد.
از طرف دیگر بسیاری از افراد سُست ایمان، دچار شکّ و تردید گردیده از آن حضرت روی برمیگردانند.
امام رضا علیه السلام از انکار مردم و شک آنها نسبت به وجود مقدس امام عصر علیه السلام از پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله وسلم نقل میکنند که پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم فرمود :
سوگند به خداوندی که مرا به حق برانگیخت، فرزندم قائم با عهد و پیمانی که خداوند با من بسته است، غیبت میکند، تا جایی که اکثر مردم میگویند : خداوند نیازی به آل محمّدعلیهم السلام ندارد، و گروهی نیز در ولادت او شک میکنند. [10] .
گسستن روابط
امام رضا علیه السلام فرمود :
مردمان را فتنهای کوبنده و آشوبی کمرشکن خواهد بود، که پردهها برداشته میشود و دوستیها و خویشاوندیها از بین میرود و این هنگامی است که سومین امام از نسل فرزندم از دیدهها ناپدید شود. [11] .
پناه جویی
حسن بن فضّال گوید :
امام رضا علیه السلام فرمود : «گویی میبینم، که شیعیان به هنگام رحلت سوّمین فرزندم (امام حسن عسکری علیه السلام) در طلب پناهگاهی هستند ؛ ولی آن را نمییابند.»
پرسیدم : چرا؟ ای فرزند پیامبر خدا صلی الله علیه وآله وسلم.
فرمود : «زیرا امامشان از دیدهها پنهان است.»
پرسیدم : چرا پنهان است؟
فرمود : «زیرا (نخواسته است زیر بار هیچ حکومتی باشد و) هرگاه با شمشیر قیام کند، بیعت اَحَدی بر گردن او نباشد». [12]
*********
[1] قصص 51:28.
[2] تفسیر برهان، ج3، ص229، ح1.
[3] در این زمینه، به کتاب ارزنده منتخب الاثر، بابهای 27 و47، فصل 2 مراجعه شود.
[4] بحارالانوار، ج52، ص101، ح2.
[5] بحارالانوار، ج51، ص152، ح2.
[6] عیون اخبار الرضا علیه السلام، ج2، ص6.
[7] این اصطلاح برگرفته از آیه 45 سوره مبارکه حج میباشد.
[8] با مراجعه به تفاسیر اهل بیت علیهم السلام میبینیم که در تفسیر «بئر مُعَطَّله» فرمودهاند : «کَم مِنْ عالِمٍ لا یُرجعُ إلیه ولا یُنْتَفَعُ بِعِلْمِهِ». [کنز الدقائق 531:6 بنقل از مجمع البیان] عالِم به چاه آب تشبیه شده که از آن مادّه حیات استخراج میشود و مراد از معطّل و بدون استفاده ماندنِ چاه آب، مراجعه نشدن به عالِم و بهره نبردن از علم اوست.
[9] وسایل الشیعه، ج16، باب 5، ص140.
[10] مسند الرضا علیه السلامج1، ص228.
[11] بحارالانوار، ج52، ص152، ح2.
[12] بحارالانوار، ج51، ص152، ح1.
آفتاب در نگاه خورشید - مرتضی طاهری عهد