ارتباط با خدا از نظر قرآن (مبحث اول)
در آیات قرآن مجید، نیک بیندیشید که چگونه همه پدیده ها را نشانه قدرت و توانایى خداوند و وابسته و متعلق و مرتبط به او و مسخّر امر و اراده او معرفى نموده و مى فرماید:
(یا اَیُّهَا النّاسُ اذْکُرُوا نِعْمَتَ اللّهِ عَلَیْکُمْ هَلْ مِنْ خالِقٍ غَیْرُ اللّهِ یَرْزُقُکُمْ مِنَ السَّماءِ وَالاَْرْضِ لا إ لهَ إ لاّ هُوَ فَانّى تُؤْ فَکُونَ)(1) ؛ ((اى مردم ! نعمت خدا را که بر شما ارزانى داشته است ، یاد کنید، آیا آفریننده اى غیر از خدا مى باشد که شما را از آسمان وزمین روزى مى دهد؟نیست الهى مگراو پس به کجا برگردانده مى شوید؟)).
((خداست که بادها را مى فرستد تا ابرها را بر انگیزد، سپس آن (ابر) را به سوى سرزمین مرده مى رانیم آنگاه به وسیله آن زمین را بعد از مردنش زنده مى گردانیم ، نشور (برانگیخته شدن مردگان ) هم همین گونه است )).(2)
((آیا نمى بینى که خدا از آسمان آب فرو فرستاد پس به وسیله آن میوه هاى رنگارنگ بیرون آوردیم و در زمین از کوهها راههاى بسیار واصناف و رنگهاى مختلف سفید و سرخ و سیاه خلقت فرموده و از اصناف مردم و اجناس جنبندگان و حیوانات نیز به رنگهاى مختلف آفرید همین گونه (بندگان هم مختلفند) و از میان بندگان ، فقط علما، از خدا مى ترسند ...)).(3)
((از آیات خدا این است که از جنس خودتان براى شما همسرانى خلق کرد تا در بَرِ او آرام گیرید و میان شما دوستى و مهربانى قرار داد. به درستى که در این علامتها هرآینه براى گروهى که تفکر مى کنند نشانه هایى است )).(4)
((و از نشانه هاى خدا، آفرینش آسمانها و زمین و اختلاف زبانها و رنگهاى شماست ، به درستى که در این امور هرآینه براى دانایان نشانه هایى است )).(5)
((و از آیات خدا خواب شما در شب و روز و طلب کردن شما از فضل او است به درستى که در این امر، براى آنان که مى شنوند، نشانه هایى است )).(6)
((و از نشانه هاى او این است که برق را در حال بیم و امید به شما مى نمایاند و از آسمان ، آب را مى فرستد، پس به وسیله آن ، زمین را پس از مردن زنده مى سازد، به درستى که در این علامتها هرآینه نشانه هایى است براى آنان که مى فهمند))(7) .
((و از آیات خدا این است که آسمان و زمین به امرش برپاست پس چون شما را بخواند خواندنى از زمین ، آنگاه شما بیرون مى آیید)).(8)
((و آنچه در آسمانها و زمین است از اوست ، همه فرمانبردار اویند)).(9)
((متعالى است آن خدایى که در آسمان برجهایى قرار داد و در آن چراغى و ماهى نور دهنده قرار داد و اوست آن که شب و روز را از پى هم آینده قرار داد براى آن کس که بخواهد پند بگیرد یا شکر بگزارد)).(10)
((ما شما را آفریده ایم پس چرا تصدیق نمى کنید؟ پس آیا آنچه را (نطفه ) که مى ریزید، مى بینید؟ آیا شما آن را مى آفرینید یا ما آفریننده ایم ؟)).
((پس آیا آنچه را که مى کارید، مى بینید؟ آیا شما آن را مى رویانید یا ما مى رویانیم ؟)).(11)
((آیا بدون خالق ، آفریده شده اند یا خودشان خود را آفریده اند)).
((آیا آنان که کافر شدند ندیدند که آسمانها و زمین بسته بودند پس آنها را از هم بازگشودیم . و هرچیز زنده را از آب به وجود آوردیم ؛ پس آیا ایمان نمى آورند؟)).(12)
((در زمین براى آنان که یقین دارند، نشانه هایى است و در خودتان پس آیا نمى نگرید؟)).(13)
((به درستى که در آسمانها و زمین ، هرآینه نشانه هایى از براى گروندگان است و در آفرینش شما و انواع بى شمار حیوانات که در روى زمین پراکنده اند براى گروهى که یقین مى کنند، آیاتى است )).(14)
((بگو نگاه کنید که در آسمانها و زمین چیست و آیات و بیم کنندگان ، گروهى را که ایمان نمى آورند، سود نمى دهند)).
(قُلْ مَنْ یَرْزُقُکُمْ مِنَ السَّماءِ وَالاَْرْضِ اءَمَّن یَمْلِکُ السَّمْعَ وَالاَْبْصارَ وَمَنْ یُخْرِجُ الْحَىَّ مِنَ الْمَیِّتِ وَیُخْرِجُ الْمَیِّتَ مِنَ الْحَىِّ وَمَنْ یُدَبِّرُ الاَْمْرَ فَسَیَقُولُونَ اللّهُ فَقُلْ اءَفَلا تَتَّقُونَ).(15)
((بگو کیست که شما را از آسمان و زمین ، روزى مى دهد؟ یا کیست که مالک گوش و دیده هاست ؟ و چه کسى زنده را از مرده و مرده را از زنده بیرون مى آورد؟ و کیست که کارها را تدبیر مى کند؟ پس زود مى گویند خدا،پس بگو چرا پرهیز نمى کنید؟)).
چشم واقع بین
از این گونه آیات که حکمتهاى خدا و علم و تقدیر او را در مخلوقات و ربط و تعلق آنها را به او بیان مى کند و بشر را دعوت به تعقل ، تفکر و آگاهى مى نماید، در قرآن مجید بسیار است .
اگر روح انسان بهانه جو نبوده و حقیقت طلب باشد، هریک از آیات بى شمارى که در هردقیقه و ثانیه جلو چشم او قرار مى گیرد، براى راهنمایى او به سوى شناخت خداى یگانه و قدرت نامحدود و علم غیر متناهى او کافى است .
برخى از مردم در حالى که در امور زندگى و مسایل مهمّ اجتماعى و اخلاقى ، بنیاد کارشان بر کاوش زیاد و محکم کارى و بررسى و جستجو نیست بلکه به آسانى اطمینان و باور برایشان حاصل مى شود؛ در مورد عقاید و ایمان به عالم غیب و خداشناسى و پیغمبر و امام شناسى ، دیرباور هستند و ادلّه قانع کننده و خردپسند، آنان را مطمئن نمى سازد مثل این که مى خواهند در این موارد غیر از روشهاى عقلایى ، روشهاى دیگر و ادلّه دیگرى بر آنان عرضه شود.
افراد مستقیم و با انصاف ، با یک دلیل و یک نشانه قانع مى شوند و با مختصر اندیشه اى ، زبان به گفتن کلمه توحید مى گشایند.
به عکس ، اشخاص نا مستقیم و شیطان صفت ، هرچه آیات خدا را ببینند، هدایت نمى شوند و از وادى ضلالت و تردید و شک ، به سرمنزل ایمان و یقین نمى رسند:(فى قُلوُبِهِمْ مَرَضٌ فَزادَهُمُ اللّهُ مَرَضا ...).(16)
اگر این افراد، خود را از بیماریهاى عناد و لجاجت ، تقلید، تعصبهاى جاهلانه ، خودبینى واظهارهاى فیلسوف مآبانه معالجه کنند، آیات و نشانه هاى خدا را در آسمان ، زمین ، دریا، جهان نباتات ، حیوانات و انسان ، بقدرى بى حد و شمار خواهند دید که در برابر این حقیقت قرآنى که (وَلَوْ اَنَّ ما فِى الاَْ رْضِ مِنْ شَجَرَةٍ اَقْلامٌ وَالْبَحْرُ یمُدُّهُ مِنْ بَعْدِهِ سَبْعَةُ اَبْحُرٍ ما نَفِدَتْ کَلِماتُ اللّهِ...)(17) ، سر تسلیم و قبول فرود آورده ، به وجود آفریننده جهان و یکتایى او شهادت خواهند داد که ((اَشْهَدُ اَنَّ السَّمواتِ والارضَ آیاتٌ تَدلُّ عَلى وَحدانِیَّتِک )).
((گواهى مى دهم که آسمانها و زمین ، نشانه هایى است که بر یگانگى تو دلالت مى کند)
*******
پاورقی1- فاطر / 3.
2- فاطر / 9.
3- فاطر / 27 و 28 .
4- روم / 21.
5- روم / 22.
6- روم / 23.
7- روم / 24.
8- روم / 25.
9- روم / 26.
10- فرقان / 61 و 62.8 - واقعه / 57 - 59.
11- واقعه / 63 و 64. 2 - طور / 35 .
12- انبیاء / 30.
13- ذاریات / 20 - 21.
14- جاثیه / آیه 3 - 4. 6 - یونس / آیه 101.
15- یونس / 31.
16- بقره / 10.
17- ((اگر آنچه درخت در زمین است قلم گردد و دریا مرکب و هفت دریا بر آن اضافه شود، نشانه هاى خدا پایان نمى پذیرد))، (لقمان / 27).
(ادامه دارد)