آرامش حقیقی، میوهی بندگی خدا
(... انا لله و انا الیه راجعون).[1] .
ما از آن خدا هستیم و به سوی او باز میگردیم.
امام حسین علیهالسلام از قصر بنیمقاتل، که یکی از منازل بین راه بود، کوچ کرد. شخصی به نام عقبة بن سعمان نقل میکند که ساعتی با آن حضرت رفتیم. در این هنگام، آن حضرت، همانگونه که بر پشت اسب بود، خواب مختصری بر ایشان چیره شد و سپس بیدار شده، فرمود:«انا لله و انا الیه راجعون و الحمدلله رب العالمین»و دو یا سه بار این جمله را تکرار کرد. فرزند آن حضرت، علی بن الحسین علیهالسلام هم چنان که سوار بر اسب بود، رو به پدر کرد و گفت: پدرم! برای چه حمد خدا و استرجاع کردی(انا لله و انا الیه راجعون گفتی)؟ آن حضرت فرمود:«ای فرزندم! مختصر خوابی بر من چیره شد. در آن حال، سواری برای من ظاهر شد و گفت: این گروه میروند و مرگ به همراه آنان میرود.دانستم که خبر مرگ ما را میدهد».
علی بن الحسین عرض کرد: خداوند برای شما نگرانی پیش نیاورد. آیا ما بر حق نیستیم؟ حضرت فرمود:«آری، سوگند به کسی که بازگشت بندگان به سوی اوست(ما بر حقیم)». علی بن الحسین گفت: در این هنگام، هیچ باکی نداریم که مرگمان در راه حق فرارسد. امام حسین علیهالسلام فرمود:«خداوند، بهترین پاداشی که به فرزندی از سوی پدرش میدهد، به تو عطا کند». [2] .
در این ماجرا میبینیم که امام حسین علیهالسلام آیه شریفه(انا لله و انا الیه راجعون) را خواند و آن را تکرار کرد. اکنون باید دید که مضمون این آیه چیست و چرا امام علیهالسلام آن را زمزمه میکرد؟
خداوند در معرفی صابران میفرماید:«آنانی که چون دچار حادثهای تلخ و ناگوار شوند، میگویند: ما از آن خداییم و ما به سوی او بازگشت خواهیم کرد».
این کلمه، رمز توحید و مملوکیت انسان، در برابر خدا است؛ چنان که مشتمل بر اقرار به گذشتن از این جهان و رفتن به جهان ابدی است.
امام حسین علیهالسلام از سخن سواری که در خواب دید، خبر مرگ و شهادت خود، برادران و یاران را دریافت کرد. اکنون بنگریم کسی که خبر هجوم هزاران بلا و گرفتاری، از جمله، کشته شدن خود و همه عزیزانش را دریافت میکند، چه حالی به او دست خواهد داد و چگونه خود را میبازد و به وحشت و ضطراب میافتد؛ ولی از امام حسین علیهالسلام جز متانت و آرامش، چیزی دیده نشد و با قرائت آیه کریمه، اعلان کرد که ما مملوک خدا و از آن خداییم. او هر گونه خواست، در ما تصرف میکند و ما هم پذیرای تصرفات و تقدیرات او هستیم؛ زیرا او خیر و صلاح بندهی خود را میداند. بنابراین، آرامش و متانت خود را در پرتو الهام از قرآن کریم و نشأت گرفته از آن میداند.
نیز آن حضرت، آیه مبارکه(الحمد لله رب العالمین) را خواند و خدای متعال را بر آن همه بلا و مصیبت، حمد و ستایش کرد. این آیات روحبخش توحیدی بود که آن همه طمأنینه و سکون را در جان امام حسین علیهالسلام ایجاد میکرد و آن حضرت، با استناد به این آیات و مضامین بلند آنها، آنگونه خویشتن داری از خود نشان میداد.
××××××
پاورقی:1-بقره،آیه156
2-ارشاد،ج2،ص82—روضه الواعظین،ص180
منبع:کتاب امام حسین(ع)آینه آیه های قرآن