»» ادب و آداب سلام
ادب و آداب سلام
سیره رفتارى پیامبر خدا آن بود که به هر که مىرسید - حتى کودکان- ابتدا به او سلام مىکرد، بخصوص در مورد سلام کردن به کودکانمىفرمود: پنج صفت است که تا زندهام، آنها را رها نخواهم کرد، یکىهم سلام دادن به کودکان است، تا پس از من «سنت» گردد. (1) .
این خصلتخجسته، از اخلاق حسنه و روحیه پاک و تواضع اوسرچشمه مىگرفت. اینها درست; ولى ادب اقتضا مىکند کهکوچکترها به بزرگترها سلام کنند. در حدیث آمده است که پیامبراکرم(ص) فرمود:
کوچک به بزرگ سلام کند،
یک نفر به دو نفر،
و جمعیت کم به جمعیت فراوان،
و سواره بر پیاده،
و رهگذر، بر کسى که ایستاده است.
و ایستاده بر کسى که نشسته است. (2) .
و البته که اگر جز این باشد، نشان تواضع نخواهد بود!
سلام را باید آشکارا، بلند و با صداى رسا ادا کرد. احادیث فراوانىبا عنوان «الجهر بالسلام» و «افشاء سلام» آمده که سفارش اکید دارد کهسلامها، رسا و بلند باشد، نه زیر لب و آهسته و نامفهوم و ناقص. جوابسلام نیز باید همین گونه باشد، یعنى بلند و واضح، تا طرف بشنود.
اگر در برخورد با دیگران یا ورود به جلسه و جمعى، یا رسیدن بهخانه و محل کار، سلام بگویید، ولى آهسته، شاید سلامتان را نشنوند. بااینکه شما سلام دادهاید، ولى به دلیل سر و صدا یا جمع نبودن حواس یاهر عامل دیگر، سلامتان را نشنوند، شما را بىادب و بىاعتنا خواهندشمرد و متکبر خواهند پنداشت.
یا اگر سلام دیگرى را جواب دهید; اما آهسته و زیر لب، به گونهاىکه نفهمد و نشنود، شاید پیش خود فکر کند مسالهاى، خصومتى و ...پیش آمده، یا شما سرسنگین و متکبر شدهاید که حتى جواب سلامشرا هم نمىدهید یا با دشوارى و بىعلاقگى جواب مىدهید.
راه جلوگیرى از این سوءتفاهمها و بدگمانیها، رعایت هماندستور دینى در معاشرتها است، یعنى آشکارا سلام کردن.
امام صادق(ع) مىفرماید:
«هرگاه یکى از شما سلام مىدهد، سلامش را آشکارا بگوید. نگوید که «سلامدادم، ولى جوابم ندادند»، شاید سلام داده ولى آنان نشنیده باشند! و هرگاه یکى ازشما جواب سلام مىدهد، جواب را آشکارا و بلند بگوید، تا آن مسلمان دیگرنگوید که «سلام کردم ولى جوابم را ندادند!» (3) .
اگر سلام مستحب است، جوابش واجب است. البته بیشترینثواب نیز از آن کسى است که شروع به سلام کند.
آن که سلام مىدهد، پاسخش را باید گرمتر و بیشتر داد، چرا کهسلام نوعى تحیت و هدیه از سوى یک مؤمن است و هدیه را بایدپاسخى بهتر ارائه داد، تا نشان قدرشناسى باشد. و این تعلیم قرآن کریماست که تحیت دیگران را به گونهاى بهتر پاسخ دهید: «... فحیوا باحسنمنها» (4) ، یا مثل همان را بازگردانید.
*******
1) بحارالانوار (بیروت)، ج73، ص10.
2) میزانالحکمه، ج4، ص538.
3) اصول کافى (عربى) کلینى، ج2، ص645.
4) نساء، آیه 86.
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » صادق ( چهارشنبه 88/12/26 :: ساعت 9:42 صبح )
»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ
حدیث روزمثل شجره طیبهدر تفسیر مرج البحرین یلتقیانفضایل حضرت زهرا(سلام الله علیها)داستانهایى از زیارت عاشورامقامات مردان خداداستانهائى از علماءفاطمه(س)بعدازرحلت پیامبر(ص)مردى که بر قبر شیخ مى گریستای آخرین بهارصلوات و درود فرشتگان[عناوین آرشیوشده]
>> بازدید امروز:
195
>> بازدید دیروز:
96
>> مجموع بازدیدها:
1548101