حضرت فاطمه در قرآن
آیاتی که درباره قدسیت حضرت زهرا علیهاالسلام و جایگاه والایش سخن گفتهاند، بسیارند و در اینجا بعضی از آنها را انتخاب خواهیم کرد:
آیه اول:
خدای تعالی فرموده است: (انما یرید اللَّه لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهرکم تطهیرا) [1] یعنی «خداوند اراده فرموده است که پلیدی را از شما اهلبیت دور سازد و به حقیقت پاک گرداند».
ضمن کسانی که این آیه مبارکه شاملشان میشود، حضرد فاطمه زهرا علیهاالسلام را شامل میشود، بلکه آن حضرت محور آیه و اساس آن است... زیرا که در مورد اهلبیت نبوت، نازل شده و ما را سخنی است با کسانی که کوشیدهاند تا بعضی از غیر اهلبیت را ضمن این آیه وارد کنند، و آنچه در اینجا برایمان مهم است اینکه حضرت زهرا در این خطاب الهی، مورد نظر بوده... که سنت، سبب نزول آیه را و اینکه در مورد چه کسی آمده، بیان کرده است.
مسلم در صحیح [2] خود آورده است که این آیه مورد بحث در مورد پنج تن نازل شده است: پیامبر صلی اللَّه علیه و آله و علی و فاطمه و حسن و حسین علیهمالسلام. در کتاب فضائل الصحابه باب فضائل اهل البیت. و این حدیث، معروف به حدیث کساء میباشد همچنان که نزد اهلبیت پیامبر صلی اللَّه علیه و آله به آلعباء یا کساء مشهور شده و این مطلب مورد قبول همهی مسلمین خصوصا در جامعه سودانی ما میباشد و ما منابع بیشتری را که تأکید میکنند حضرت پیامبر صلی اللَّه علیه و آله و علی و فاطمه و حسن و حسین مقصود این آیه هستند، انشاءاللَّه در بحثهای آینده برای شما بیان خواهیم کرد، ولی اینک اجازه دهید که در مورد آیه، تدبر نماییم و از خلال آن بر شخصیت حضرت فاطمه علیهاالسلام آگاهی یابیم.
تأمل کننده در کلمات آیه... به این نتیجه میرسد که افراد مورد خطاب در این آیه، که حضرت فاطمه یکی از آنان میباشد، مطهر و معصوم از هر پلیدی هستند، که صدر آیه این مطلب را با قویترین ادات حصر بطور کلی یعنی «انما» آورده یعنی این امر خاص گروه معین مشخصی است که به غیر از آنها متعدی نمیشود، سپس بحث از اراده الهی میآید که در آیه: (انما یرید اللَّه...) ذکر شده است. که این، اراده خدای عزوجل است: (انما امره اذا اراد شیئا ان یقول له کن فیکون) [3] یعنی: «همانا که امر او هر گاه چیزی را ارده کند، این است که به آن بگوید به وجود آی، و به وجود میآید». پس به هیچ روی خلاف اراده خدای تعالی ممکن نیست. اما رجس (یعنی پلیدی) در لغت معنایش هر چیزی است که انسان را آلوده سازد، خواه آلودگی ظاهری باشد یا باطنی که با گناه از آن تعبیر میشود... و رجس در این آیه آلودگی و نجاست باطنی است به جهت شمول تکلیف بر همگان و خصوصیتی نسبت به اهلبیت نیست تا این آیه در حصر آن وارد شود و نفی رجس از اهلبیت را مؤکد سازد. بلکه برای بیان فضیلتی برای آنان آمده که خداوند سبحانه و تعالی، آنان را به آن مخصوص گردانیده و در کتاب ارجمندش، از آن خبر داده است.
سپس تأکید: (و یطهرکم تطهیرا) میآید که نگاه عمیق به آیه ما را بازمیدارد از اینکه یک لحظه در عصمت اهلبیت، که در آن ذکر شدهاند، شک کنیم، که حضرت فاطمه دخت محمد صلی اللَّه علیه و آله از جمله آنان است و وی معصومه مطهره از هر پلیدی ظاهر و باطن است، بشرحی که تأکید آن برای تو بیان خواهد شد.
آیه دوم:
گفتار خدای تعالی است: (قل لا اسئلکم علیه اجرا الا الموده فی القربی) [4] یعنی: «بگو از شما بر آن دستمزدی نمیخواهم جز مودت نسبت به خویشانم» خداوند سبحانه و تعالی دستمزد رسالت را مودت حضرت فاطمه زهرا قرار داده است زیرا که آیه در مورد خویشان نزدیک پیامبر نازل شده است که عبارتند از علی و فاطمه و حسن و حسین، آنگونه که بزرگان حدیث و تفسیر آن را نقل نمودهاند، مانند حاکم حسکانی حنفی در شواهد التنزیل ج 2 ص 130 و حاکم نیسابوری در المستدرک [5] این، عظمت و رفعت است... خدای تعالی رسالت برتر از همه رسالتها را با مودت قربی، هموزن قرار داده است. حضرت فاطمه، به حق، شایسته این نشانه الهی است و برای ما در تأکید آن، قرار گرفتن آن حضرت ضمن آیات قرآن کریم، کفایت میکند... این پشتوانهای است که به مناقب و فضایل حضرت زهرا افزوده میشود. و اینک به موارد دیگری میپردازیم.
آیه سوم:
گفتار خدای تعالی است: (فقل تعالوا ندع ابناءنا و أبناءکم و نساءنا و نساءکم و انفسنا و انفسکم ثم نبتهل فنجعل لعنت اللَّه علی الکاذبین) یعنی: «بگو که بیایید تا فراخوانیم فرزندانمان را و فرزندانتان و زنانمان را و زنانتان و خودمان را و خودتان، سپس دست به دعا برداریم و لعنت خدای را بر دورغگویان قرار دهیم».
میان مسلمانان دربارهی اینکه آیهی مزبور در حق اهلبیت است اختلافی نیست. زیرا که آن، در روز مباهله با نصارای نجران نازل شد و خدای تعالی حضرت پیامبر صلی اللَّه علیه و آله را مأمور ساخت که همراه خود، حضرت علی و فاطمه و حسن و حسین علیهمالسلام را ببرد. پس این آیه آمد، بنابر آنچه مسلم در صحیح خود، کتاب فضایل علی بن ابیطالب بیان کرده و بدینگونه نیز حضرت فاطمه نماینده همه زنان امت و مباهله بمثابه تثبیت رسالت بوده است که نظر به اهمیت مسأله و عظمت آن در حرکت اسلامی، حضرت پیامبر صلی اللَّه علیه و آله حضرت علی و فاطمه و دو فرزندشان را برای مباهله در نظر گرفت و با اینکه آیه، نسائنا را به صیغه جمع آورده، ولی نمایندگی مقدس تنها بر عهده حضرت فاطمه بوده است و نه دیگر زنان و نه حتی همسران پیامبر صلی اللَّه علیه و آله پس ای خواننده عزیز، تأملی بفرما و با عقل خود حرکت کن تا جایگاه حضرت زهرا و عظمت او را دریابی و گمان نکنم که تو را ممکن باشد.
آیات دیگر:
خدای تعالی میفرماید: (ان الابرار یشربون من کأس کان مزاجها کافورا، عینا یشرب بها عباد اللَّه یفجرونها تفجیرا، یوفون بالنذر و یخافون یوما کان شره مستطیرا) یعنی: «نیکان از جامی که مزاج آن کافور باشد، مینوشند چشمهای که بندگان خدا از آن مینوشند و آن را به حقیقت جاری ساختهاند. آنان ندر را وفا کرده از روزی بیمناکند که سرش گسترده باشد»، تا آنجا که خدای تعالی میفرماید: (ان هذا کان لکم جزاء و کان سعیکم مشکورا) یعنی: «این پاداشی برای شما باشد و تلاش شما مورد سپاس است». این آیهها درباره حضرت علی و فاطمه و حسن و حسین، نازل شد بمناسبت داستان سه روز روزهداری و صدقه دادن آنان در آن سه روز طعامشان را به مسکین و یتیم و اسیر، در حالی که خود شدیدا بدان طعام برای افطارشان نیاز داشتند. که جمع زیادی از محدثان و مفسران گفتهاند که این آیات در مورد این چهار تن نازل شدهاند که زمخشری در کشاف خود و فخر رازی در تفسیر، از آن جملهاند.
نازل شدن این آیات در حق حضرت علی و فاطمه و حسن و حسین، سرچشمه دیگری برای کرامتها و جایگاه آنان نزد خداوند است... زیرا که آفریدگار جل و علا از بلندای عظمت خود آنان را مورد خطاب قرار داده است با صیغه امری که آن را قطعی ساخته و صادر فرموده است: (فوقاهم اللَّه شر ذلک الیوم و لقاهم نضره و سرورا، و جزاهم بما صبروا جنه و حریرا) یعنی: خداوند، شر آن روز را از آنان بازداشته و به آنان شادابی و شادمانی عنایت فرموده و بسزای صبرشان، بهشت و حریر پاداششان داده است. تا آخر آیات که حقیقت حضرتفاطمه زهراست و این، منزلت آن حضرت نزد خداوند میباشد.
در بیان همه آنچه درباره حضرت زهرا در قرآن آمده است سخن به درازا میکشد که یکی از علماء آیاتی را که در فضیلت حضرت فاطمه و اهلبیت نازل شدهاند، جمع نموده که بالغ بر «258» آیه از قرآن کریم است، با وجود این، اگر غیر از آیه تطهیر و آیه مباهله، نازل نمیشد، همانها به عنوان موعظه برای کسانی که ایمان دارند، کفایت میکرد، که این، قرآن عظیم است که در کتابی حفاظت شده از جانب خدای بلند مرتبه و ستایش شده نازل شده است.
********
1-سوره احزاب،آیه33---2-صحیح مسلم،ج4،ص1883،حدیث61
3-سوره یس،آیه82--- 4- سوره شوری،آیه23
5-مستدرک حاکم،ج3،ص172