قطره ای از دریای کمالات و افتخارات
حضرت امام حسن مجتبی (ع)
برسی رحمة الله در کتاب «مشارق الانوار» از حذیفة بن یمان نقل کرده است که گفت: رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم را دیدم که دست امام حسن مجتبی علیهالسلام را گرفته بود و میفرمود:
أیها الناس هذا ابنعلی فاعرفوه، و الذی نفس محمد بیده انه لفی الجنة، و محبه فی الجنة، و محب محبیه فی الجنة.
ای مردم! این فرزند علی بن ابیطالب است، او را بشناسید، سوگند به آن کسی که جان محمد در قبضهی قدرت او است، او در بهشت است، دوستان او و دوستان دوستانش نیز در بهشت خواهند بود.
طریحی رحمه الله در کتاب «مجمع البحرین» میگوید:
از طریق شیعه و سنی روایت شده است که پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم و امیرالمؤمنین علیهالسلام هر کدام به امام حسن و امام حسین علیهماالسلام میفرمودند:
بأبی أنت و امی.
پدر و مادرم فدای شما.
*******
محمد بن جریر طبری رحمه الله از محمد بن حجاره نقل میکند که گفت: امام حسن مجتبی علیهالسلام را دیدم در حالی که عدهای آهو از کنار او میگذشتند.امام علیهالسلام آنها را صدا زد، همگی جواب دادند و در مقابل اوحاضر شدند.
عرض کردیم: ای فرزند رسول خدا! اینها حیوانات وحشی هستند، معجزهای آسمانی به ما نشان بده.
امام علیهالسلام به آسمان نگاه کرد، گویا درهای آن باز شد، نوری فرود آمد و همهی خانههای مدینه را احاطه کرد، آنگاه شروع به لرزیدن کرد که نزدیک بود خراب شود.
عرض کردیم: ای فرزند رسول خدا! آن را برگردان.
امام علیهالسلام فرمود:
نحن الأولون و الآخرون، و نحن الآمرون، و نحن النور، ننور الروحانیین، ننور بنور الله و نروح بروحه، فینا مسکنه و الینا معدنه، الآخر منا کالأول، و الأول منا کالآخر.
ما اول هستیم که آفرینش با ما آغاز شده، و ما آخر هستیم که هستی با ما پایان میپذیرد، و ما فرمانروایانی هستیم که امر ما را همه موجودات تکوینا اطاعت میکنند، ما نوری هستیم که فرشتگان را روشنی میبخشیم، به نور خداوند آنها را منور و به بشارت الهی آنها را مسرور میگردانیم، جایگاه نور خداوندی در ما و معدن آن به سوی ما است.اول ما مانند آخر ما، و آخر ما همانند اول ما است.
*******
شیخ صدوق قدس سره در کتاب «معانی الأخبار» از امام صادق علیهالسلام و آن حضرت از پدر بزرگوارش روایت کرده است که:
جبرئیل نام مبارک امام حسن مجتبی علیهالسلام را در حالیکه میان پارچهای ابریشمی از پارچههای بهشتی بود به رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم هدیه کرد، و نام حسین برگرفته از نام حسن است.
و از روایت عروهی بارقی از پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم ظاهر میشود که حسن و حسین اسم دو درخت در بهشتند که رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم در شب معراج از میوهی آن دو درخت خوردهاند.
و حکایت شده است که خداوند تبارک و تعالی این دو اسم را از مردم پنهان کرد تا آنکه دو فرزند فاطمه علیهاالسلام به آن نامگذاری شوند.