امام حسن مجتبی(ع) کریم اهل البیت
سال و روز ولادت
تاریخنویسان در تعیین سال و روز ولادت آن بزرگوار، اقوال زیادی دارند که به مشهور و صحیحترین آنها اشاره میشود.
شیخ جلیل مرحوم علی بن عیسی اربلی مینویسد: صحیحترین اقوال آن است که امام حسن علیهالسلام در نیمهی رمضان سال سوم هجرت در مدینه طیبه متولد شده است. [1] .
ولی مرحوم محمد تقی سپهر در ناسخ مینویسد: آنچه از احادیث مختلف تحقیق کرده و نظر نهایی را اختیار نمودهام، این است که ولادت امام حسن علیهالسلام در روز سهشنبه نیمهی ماه رمضان سال دوم هجری بوده است. [2] .
نامگذاری حضرت
نام: حسن علیهالسلام، این نام را خداوند متعال از نام خود که محسن است، جدا کرده و به حضرت عطا فرموده است.
مرحوم شیخ بن بابویه به سندهای معتبر از امام زینالعابدین علیهالسلام روایت کرده است: هنگامی که امام حسن علیهالسلام متولد شد، حضرت فاطمه علیهاالسلام به امیرمؤمنان علیهالسلام عرض کرد: او را نامی بگذار. حضرت امیر فرمود: در نامگذاری بر رسول خدا صلی الله علیه و آله سبقت نمیگیرم. زنانی که آنجا بودند، تازه مولود را با لباس زردی پیچیدند و به خدمت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله آوردند.
حضرت فرمود: مگر من شما را نهی نکردهام که او را با پارچه زرد نپیچانید؟ پس پارچهی زرد را کنار گذاشته، پس حضرت را به پارچهی سفیدی پیچانده به محضر پیامبر صلی الله علیه و آله آوردند.
حضرت زبان خود را به دهان نوزاد گذاشت و نوزاد هم شروع به مکیدن زبان پیامبر صلی الله علیه و آله کرد سپس از امیرمؤمنان علیهالسلام پرسید: او را نامی گذاشتهای؟ آن حضرت عرض کرد: من در نامگذاری بر شما سبقت نخواهم گرفت. رسول خدا صلی الله علیه و آله نیز فرمود: من هم از پروردگار خود سبقت نمیگیرم. خداوند به جبرئیل خبر داد که برای محمد صلی الله علیه و آله پسری متولد شده است. برو به او سلام و تهنیت برسان بگو علی علیهالسلام نسبت به تو مثل هارون است نسبت به موسی، او را به نام پسر هارون نام بگذار.
جبرئیل نازل شد و از طرف خدای بزرگ به او تبریک و تهنیت گفت و عرض کرد:
خداوند تبارک و تعالی به تو دستور داده که او را به نام پسر هارون نام بگذاری. حضرت فرمود: نام او چه بوده است؟ گفت شبر، فرمود: زبان من عربی است. جبرئیل گفت: نام او را حسن بگذار، پسر او را حسن نام گذاشت. [3] .
لقب حضرت
مرحوم خاتونآبادی (در جنات خلود) برای حضرت پانزده لقب نقل کرده است به ده مورد که اکثر تاریخنویسان به آنها متعرض شدهاند اشاره میشود: 1. تقی 2. طیب 3. زکی 4. سید 5. سبط 6. ولی 7. امین 8. مجتبی 9. حجت 10. زاهد.
مرحوم علی بن عیسی اربلی قدس سره میگوید: مشهورترین آنها تقی و بهترین آنها سید است که خود پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله این لقب را به ایشان داده است راویان موثق چنین نقل کردند که پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: «ابنی هذا سید» [4] .
کنیه حضرت
ابومحمد، این کنیه را پیامبر خدا صلی الله علیه و آله به آن حضرت داده است و غیر از این برای حضرت کنیهی دیگری نقل نشده است.
نام پدر: حضرت امیرمؤمنان علی علیهالسلام.
نام مادر: فاطمه زهرا علیهاالسلام دختر پیامبر خدا صلی الله علیه و آله.
مادر رضاعی (شیری) آن حضرت، امالفضل زن عباس بن عبدالمطلب که قبل از تولد امام حسن علیهالسلام به خدمت رسول خدا صلی الله علیه و آله آمد و عرض کرد: «یا رسول الله! رایت فی المنام کان عضوا من اعضائک سقط فی حجری» ای پیامبر خدا! در خواب دیدم گویا اینکه عضوی از اعضای تو به دامن من افتاد.
سپس حضرت فرمود: چه خواب خوبی را دیدهای، نزدیک است که از فاطمه علیهاالسلام را فرزندی متولد شود و تو متکفل آن شوی و به آن شیر دهی. بعد از چند روز امام حسن علیهالسلام متولد شد و پیامبر خدا صلی الله علیه و آله او را به امالفضل تحویل داد. امالفضل مدتی از شیر پسرش قثم بن عباس را به آن حضرت داد و مادر شیری حضرت گردید. [5] .
××××××
پاورقی:1- کشف الغمه فی معرفة الائمه
2- ناسخ التواریخ ، زندگانی امام حسن(ع) ،ج1، ص119
3- امالی شیخ صدوق، مجلس 28،حدیث3
4- کشف الغمه فی معرفة الائمه ، ج2، ص518
5- جنات خلود،جدول امام حسن(ع)،معالی السبطین، ج1 ،ص5
کتاب آمال الواعظین،ج2،ص 463